Tientallen gemeenten roepen kabinet op tot regulering fatbike.

Het kabinet moet hard ingrijpen om de overlast van opgevoerde fatbikes aan te pakken. Daartoe roepen Nederlandse gemeenten op in een brandbrief aan het kabinet. Zij willen onder meer dat er een minimumleeftijd komt voor het gebruik van elektrische fietsen en dat opvoersetjes worden verboden. Een helmplicht zou ook wenselijk zijn.

Steen des aanstoots van de lokale bestuurders zijn opgevoerde e-bikes, en dan vooral die met dikke banden en een groot zadel, de zogeheten fatbikes. Die elektrische fietsen zijn zeer populair onder jongeren. “Vorige week bleek bij een politiecontrole dat een fatbike 60 kilometer per uur haalde.

De e-bikes veroorzaken door het grote verschil in snelheid ten opzichte van andere gebruikers veel overlast en gevaar op het fietspad.

Onverzekerd

En dat is een groot probleem, zeggen wethouders. Het is gevaarlijk om onbeschermd zo hard rond te rijden en omdat zo’n opgevoerde fatbike helemaal de weg niet op mag, rijd je daar dus ook onverzekerd op rond. We moeten onze kinderen hiertegen beschermen en ervoor zorgen dat dit niet langer kan. Een leeftijdsgrens en een verbod op opvoeren van e-bikes helpen ons echt om de straten weer veiliger te maken, aldus wethouders.